Jan Pecha

Prezident se chová jako car, což je důsledkem jeho přímé volby

4. 05. 2017 22:07:54
Znovu se ukazuje, že rozhodnutí o přímé volbě prezidenta bylo nepřipravené, uspěchané a diletantské, protože nebylo zasazeno do širšího ústavně právního kontextu.

Dnešní Zemanovo hradní divadýlko, v němž předváděl svou netuchu o tom, že premiér Sobotka nepřinese demisi, bylo nedůstojné prezidenta. Bylo to jako provést v hospodě špílec na nenáviděného kamaráda. Jenomže Hrad není hospoda a hlava státu by neměla být lidovým šprýmařem.

Domnívám se, že prezidentovo ze řetězu utržené chování vyplývá nejen z jeho specifické povahy, ale je přímým důsledkem zcela nedomyšleného zavedení přímé volby prezidenta, která mu dává silný mandát voličů, ale beze změny ostatních částí Ústavy ho v určitých krizových situacích pasuje do role jejího velmi kreativního vykladače.

Pokud by byl prezident volen Parlamentem, nemohl by si dovolit spoustu věcí, které si prezident Zeman dovolit může, ať už je to nejmenování profesorů, úřednicko prezidentská Rusnokova vláda bez důvěry, různé urážky politiků i celých stran, včetně dnešní komedie s přijímáním neexistující demise.

Pokud by byl prezident volen Parlamentem, musel by se v zájmu dalšího zvolení chovat k parlamentním stranám a politikům slušně, protože brzy bude potřebovat jejich hlasy. Dnes sbírá jen hlasy voličů, jejichž velké části sprosté a hulvátské chování bohužel imponuje.

Pokud by byl prezident volen Parlamentem, nemohla by nastat situace, že premiér se zdráhá odvolat ministra, protože se obává, že prezident by toto odvolání nepřijal. A proto premiér raději takticky volí demisi svou, jenže dále musí šachovat s jejím termínem, protože se doslechl, že prezident by si ji (v rozporu s předešlými ústavními precedenty) mohl vyložit jako demisi pouze premiéra a nikoli celé vlády, a mohl by obstruovat.

A že by se mohl snažit vyměnit jen premiéra a vládu včetně Babiše zachovat. Cožpak už neplatí usnesení Sněmovny, že Babiš musí cosi vysvětlit? A cožpak se na něj nenakupila další podezření? Tak jak by mohl Babiš, který celou krizi způsobil, ve vládě zůstat?

Není přece možné, aby Ústava měla tolik výkladů a dávala tolik možností a moci právě prezidentovi. V nepřímé volbě prezidenta to bylo ošetřeno tím, že prezident musí na své spoluhráče brát ohledy; ve svém vlastním zájmu. A tím nechci říct, že nepřímá volba prezidenta byla nějaká ideální selanka. Jenže - jelikož se Ústava po přímé volbě prezidenta nijak zvlášť nezměnila, chová se prezident tak, jak se chová.

Politici, kteří k tomuto stavu tehdy populisticky přispěli, nechť si rvou vlasy. Včetně Sobotky (i když ten už je nemá).

Autor: Jan Pecha | karma: 25.12 | přečteno: 808 ×
Poslední články autora