Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak po přečtení komentářů se taky přídám. Sice nejsem právník se specializací ústavního práva, ale myslím si, že se mýlíte v pár faktických věcech. Za prvé: President republiky, ačkoliv z našeho pohledu až tak moc pravomocí nemá (kromě několika zásadních) je osoba, která stojí nad celým vládním aparátem a je zodpovědná občanům této republiky. Tudíž i v případě, že by president nebyl volen přímo občany, ale parlamentem tento president se parlamentu nezodpovídá za své činy, ale přímo občanům. Což v praxi znamená, že i president volený zastupitelsky nemusí akceptovat demisi Premiéra, pokud to uzná za vhodné, nejmenovat profesory. Případně obstruovat s jmenováním soudců (tak jak to předvedl pan president Klaus).

Za druhé. Je úplně jedno kdy by přišla přímá volba presidenta. Lidé mají pocit, že zase něco málo ovlivní a pak mají přímou zodpovědnost za to jakého presidenta máme. To je hodně důležité, zatímco v případě zastupitelské volby presidenta lidi jenom nadávali, tak dnes tím, že sami můžou vybrat i volit se přímo spolupodílejí na tom kdo bude president. Navíc president je u nás postava více representativní než součást moci výkonné (jak jsem napsal výše president má pár zásadních pravomocí, které může a nemusí využívat).

Za třetí co se ústavy týka, tak je to základní pilíř naší demokracie a samozřejmě že dle práva římského může existovat i několik set výkladů ústavy. V případě sporů pak rozhoduje příslušný soud a upravuje tak naše představy o výkladu práva. Další ze základních pilířů demokracie.

Vlatně ani nevím na co si stěžujete, jestli na pana presidenta, nebo na to jaká je v ČR demokracie. Ať je to tak nebo tak. Je presidentova výsada přijmout nebo nepřijmout demisi od pana premiéra. Osobně jsem názoru, že podání demise půl roku před volbami, je čistě politická hra a pokus o destabilizace systému v ČR. Takže ač s panem presidentem nesouhlasím tak často tady v tom případě mu za pravdu dám.

Hezký večer.

6 1
možnosti
  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1644x
Jeden z mnoha obyvatel naší země. Živím se režírováním a psaním... a někdy mám chuť něco napsat jenom tak...

Seznam rubrik