Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Také se mi to zdá celé poháněné osobními sympatiemi. Přímá volba, nepřipraveno, chaotické.... proč autor nezkoumá kdo přímou volbu takto postavil a proč ? A že by na chování pana Zemana měla vliv přímá volba jak se to autor pokouší dokázat - s tím nemohu souhlasit. Sobotka týden před návštěvou Hradu pustil do médií co udělá a úvahy jak se president "určitě" zachová. Takto by se mohlo chodit za úředníkem ve smyslu osoby svázané jen a jen předpisy. Jestli se ale vydal za samostatně uvažující osobou... logicky vypadal a dopadl tak jak dopadl.

0 0
možnosti

Nikoliv. Je to důsledek jeho povahy!!!

1 0
možnosti
Foto

A právě proto máme přímou volbu prezidenta.

0 0
možnosti
Foto

Byť s vámi souhlasím, dovolím si malou vsuvku:

Zeman by se choval stejně i při volbě Parlamentem. V jeho případě to není uspěcháním přímé volby prezidenta.

V jeho případě se jedná o neštěstí zvolením prezidentem. Jeho osobní zájmy jsou mu přednější a zřejmě i věkem a vlivem choroby ztratil všechny zábrany a vskutku se chová jako mocipán, kterým ovšem není.

A přímá volba komplikuje, aby si ho Parlament (I kdyby nakonec chtěl) povolal na kobereček.

Nešťastný souběh opět uspěchané změny s velmi nevhodnou osobou.

2 1
možnosti
Foto

Demokracie je nevhodná?

0 0
možnosti
Foto

Tady jsem napsala, proč jsem byla (a jsem) proti přímé volbě prezidenta:

http://krehotova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=600922

Ale Sobotka, když ve vládě nechce Babiše, tak ho měl odvolat. Teď ať si nese všechny následky ( už se těším, až udělá šprajc prezidentovi, a žádnou demisi nepodá - do našeho politického folklóru by to zapadalo...)

Což nicméně neznamená, že by se prezident včera nezachoval jako buran. Zachoval.

2 0
možnosti
Foto

.....Jenomže Hrad není hospoda....., to není a když tedy Sobotka vyhlásil do médií demisi své vlády, měl ji buď přinést, nebo na Hrad vůbec nelézt.

5 3
možnosti

Hrad je intrigantní brdloch.Přesto se tam i chlastá jak v putyce.

0 0
možnosti
Foto

Nepřímou volbu opravdu ne, když si člověk vzpomene na to kupčení s hlasy, snahu se pomstít, vyřídit si účty....dlouholetí odpůrci Václava Klause ho najednou chtěli volit, protože pomůže prosadit církevní restituce, ve výsledku tak bylo úplně jedno, kdo bude zvolen, hlavně z toho co nejvíc vytřískat.

4 0
možnosti

Pane autore, to si snad nemyslíte co píšete. Jinak panu Sobotkovi, když che podat demisi, tak mu není nic do toho jak se president rozhodne. A proto ji mohl podat a ne se vymlouvat. Je to kašpar.

5 6
možnosti
Foto

Tak po přečtení komentářů se taky přídám. Sice nejsem právník se specializací ústavního práva, ale myslím si, že se mýlíte v pár faktických věcech. Za prvé: President republiky, ačkoliv z našeho pohledu až tak moc pravomocí nemá (kromě několika zásadních) je osoba, která stojí nad celým vládním aparátem a je zodpovědná občanům této republiky. Tudíž i v případě, že by president nebyl volen přímo občany, ale parlamentem tento president se parlamentu nezodpovídá za své činy, ale přímo občanům. Což v praxi znamená, že i president volený zastupitelsky nemusí akceptovat demisi Premiéra, pokud to uzná za vhodné, nejmenovat profesory. Případně obstruovat s jmenováním soudců (tak jak to předvedl pan president Klaus).

Za druhé. Je úplně jedno kdy by přišla přímá volba presidenta. Lidé mají pocit, že zase něco málo ovlivní a pak mají přímou zodpovědnost za to jakého presidenta máme. To je hodně důležité, zatímco v případě zastupitelské volby presidenta lidi jenom nadávali, tak dnes tím, že sami můžou vybrat i volit se přímo spolupodílejí na tom kdo bude president. Navíc president je u nás postava více representativní než součást moci výkonné (jak jsem napsal výše president má pár zásadních pravomocí, které může a nemusí využívat).

Za třetí co se ústavy týka, tak je to základní pilíř naší demokracie a samozřejmě že dle práva římského může existovat i několik set výkladů ústavy. V případě sporů pak rozhoduje příslušný soud a upravuje tak naše představy o výkladu práva. Další ze základních pilířů demokracie.

Vlatně ani nevím na co si stěžujete, jestli na pana presidenta, nebo na to jaká je v ČR demokracie. Ať je to tak nebo tak. Je presidentova výsada přijmout nebo nepřijmout demisi od pana premiéra. Osobně jsem názoru, že podání demise půl roku před volbami, je čistě politická hra a pokus o destabilizace systému v ČR. Takže ač s panem presidentem nesouhlasím tak často tady v tom případě mu za pravdu dám.

Hezký večer.

6 1
možnosti

Ano, je to tak. Když už je naše země v takové krizi, měl by Zeman udělat co nejvíce podobných nechutností, aby se jeho zabedněným příznivcům konečně rozsvítilo. Protože tou přímou volbou dochází k tomu, že naše budoucnost leží na libovůli manipulovatelného lidu

2 5
možnosti

Kdyby to, co píšete, byla pravda, nemohl by manipulovatelný lid volit ani parlament, vlastně, nemohl by volit nikdy. Pak by ovšem ten nejsilnější, jinak by to nešlo, musel pomlátit konkurenty a lid by zvolal:" Ať žije císař.":-)

4 0
možnosti
Foto

Ač nemám Zemana rád, musím se ho zastat. Všichni, kromě Sobotky, kteří šli tento týden na konzultační schůzku s prezidentem splnili nahlášený účel schůzky. Sobotka úmysl podat demisi oznámil sám, možná ji konzultoval s Chovancem, ale s nikým dalším včetně svých ministrů. Demisi chce podat bez souhlasů koaličních partnerů i svých ministrů, takže je to jen jeho demise. Na hrad se nahlásil z důvodu demise, potom to v novinách různě upravoval a nakonec z toho byla jen "obyčejná" konzultace. Co vlastně chtěl teď konzultovat? Nechtělo se to napřed sejít a až potom tu demisi podat? Já to celé chápu jako tah Sobotky k odstřelení dalších nepohodlných ve vlastních řadách, čekal, že se někteří projeví. To, že prezident na tuto hru nepřistoupil je u jeho osoby v celku logické. Jak prosté - demise se ohlásí k datu xx a přinese se k panu Zemanovi, nic víc není potřeba. Potom se jen počká, až se prezident rozhodne demisi přijmout nebo se pokusí svoláním zlobivých kluků nějak vyřešit.

No vlastně se nic nestalo, vláda má pořád svůj mandát, Sobotka je předseda vlády a má druhou šanci - třeba donést prezidentovi odvolání pana Babiše a zároveň svou demisi s tím, že se jako koaliční partneři dohodli, že tuto vládu dojede pro všechny přijatelný pan Zaorálek.

6 3
možnosti

Bohudík president, premiéra dotlačil do situace, že nemůže s demisí couvnout. Tak, jak se měnila situace v ČSSD, kde většina lidí, ani nevěděla, že se jejich předseda strany a premiér k tomu kroku rozhodl, mohla by to bez svérázného ale bohužel na hraně, provedeného zásahu presidenta, pokračovat hra z naší krásné pohádky.! " Odvolávám co jsem slíbil a slibuji co jsem odvolal" A tak by to mohlo jít dokola až do voleb řádných ?!? 8-o!!

2 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS